Sunday, December 19, 2010

Hanis Zalikha - FAB Blogger...

Reading newspaper online memang my daily routine, tapi bukanlah baca "Newsday" on iPad (macam dalam iklan tu..haha) Klik je link 'newspapers' kat lappy semua keluar:  The Star, NST, MStar, Harian Metro, Utusan, Berita Harian...in half n hour all covered.  Easy peasy foc lagi & jari jemari pun tak hitam-hitam macam baca hardcopy newspaper kan;-)  

Ohh..what's with the title and the newspaper story mory di petang ahad, actually terbaca satu artikel ni boleh la dijadikan sebagai pembakar semangat untuk memblog dan terus memblog bagi diri sendiri dan sesiapa sajalah di luar sana yang nak memblog wahhh gitew! Mana tau kan untung-untung boleh berjaya macam si gadis manis ni...sampai 16K hits per day! So famous dalam masa 2 1/2 tahun je, memang dasat! Sebenarnya ramai lagi blogger2 terkenal & disukai ramai di luar sana cuma this one caught my attention (plus terbaca pulak dalam newspaper) and she's a beauty with brain, bila masuk blog dia pun very simple, soothing to read not too messy with all sort of deco/pix or link etc etc in short tak pening la kepala and bila baca post2 dia pun quite interesting.  If you wanna read more bout her baca la kat bawah ni ..Selamat Membaca!!!
  
Sumber:  Harian Metro 
Tarikh: Hari ini 19 Disember 2010
Oleh ISMA ISMAIL

HANIS... lebih popular kerana blog.
HANIS... lebih popular kerana blog.


SHAH ALAM: Siapa Hanis Zalikha Zainal? Tentunya ada yang menimbulkan pertanyaan apabila nama itu tersenarai pada kedudukan keenam carian Google di Malaysia hingga mengatasi penyanyi nombor satu negara, Datuk Siti Nurhaliza Taruddin.
Secara tiba-tiba nama itu melonjak sedangkan sebelum ini ramai yang tidak mengenalinya berbanding seorang lagi artis tempatan dan seorang penulis blog yang turut tersenarai dalam 10 individu paling dicari menerusi enjin carian berkenaan, baru-baru ini.
Selain Siti yang menduduki tempat kesembilan, artis tempatan itu adalah Allahyarham Meor Ahmad Fuad Meor Badri atau lebih dikenali sebagai Din Beramboi (keempat) dan blogger bidang automotif, Paul Tan (10).

Dalam enjin carian itu, penyanyi berketurunan Arab, Maher Zain di tempat pertama, diikuti penyanyi remaja antarabangsa, Justin Bieber dan Luna Maya (artis kontroversi Indonesia).

Penyanyi antarabangsa terkenal, Lady Gaga di tempat kelima; aktor popular Korea, Lee Min Ho, ketujuh manakala naib juara American Idol, Adam Lambert, kelapan.

Metro Ahad berkesempatan bertemu dengan Hanis bagi merungkai ‘misteri’ hingga namanya tersenarai sebagai individu tempatan kedua paling dicari selepas Din Beramboi, malah dilihat mengatasi populariti aktor kacak, Min Ho dan Lambert.

“Saya tidak sangka nama tersenarai dalam carian berkenaan kerana saya hanya insan biasa bukannya bertaraf selebriti popular seperti Siti Nurhaliza dan lain-lain.

“Memang saya terkejut apabila dimaklumkan mengenai perkara ini dan saya yakin ia adalah disebabkan blog yang saya wujudkan lebih dua tahun lalu,” kata gadis tinggi lampai berusia 20 tahun itu.

Mengenai pencarian namanya yang mengatasi Siti Nurhaliza, Hanis Zalikha berpendapat maklumat mengenai penyanyi popular itu mungkin mudah dicari peminat dan tidak bergantung kepada enjin carian Google semata-mata kerana media cetak atau penyiaran sentiasa memaparkan beritanya.

Katanya, mungkin enjin carian Internet itu adalah salah satu medium daripada pelbagai saluran yang digunakan peminat penyanyi berkenaan untuk mengetahui perkembangannya.

“Berbanding diri saya, memanglah tidak popular seperti penyanyi pujaan ramai itu tetapi terkejut dengan apa yang berlaku kerana sejak nama saya disenaraikan antara yang dicari dalam Google didapati blog saya kini dilayari lebih 16,000 pengunjung sehari berbanding sebelum ini hanyalah antara 7,000 hingga 8,000 orang sehari,” katanya yang mempunyai 14,929 pengikut di blognya.

Bercerita mengenai dirinya, penuntut jurusan Pengurusan Perniagaan di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Segamat, Johor itu berkata selain mengikuti pengajian, dia turut terbabit dalam bidang peragaan dan pernah juga memegang watak sampingan dalam filem, Momok The Movie.

Namun, katanya, bidang peragaan dan berlakon terpaksa dihadkan kerana selain tidak mahu mengganggu pengajiannya, jarak universiti dengan Kuala Lumpur juga membataskan dirinya bergiat aktif dalam kedua-dua bidang berkenaan.

“Kedua-dua bidang yang penuh glamor itu juga bukan impian sebenar saya kerana cita-cita mahu bergelar seorang ahli perniagaan berjaya pada suatu hari nanti,” katanya yang pernah mendapat tempat kedua pertandingan Malaysian Dreamgirl dua tahun lalu.

Mengenai laman blognya, Hanis Zalikha berkata, dia sengaja mewujud blog kerana meminati bidang penulisan dan menjadikannya medan untuk bercerita mengenai kehidupan seharian dan pengalamannya serta berkongsi tips kecantikan dengan sesiapa yang berminat.

Dia yang mendapat tajaan pengajian daripada Jabatan Perkhidmatan Awam turut berkongsi kecemerlangannya dalam pelajaran dengan memberi tips berguna.


>10 individu paling dicari dalam Google Malaysia

1. Maher Zain (penyanyi antarabangsa)
2. Justin Bieber (penyanyi antarabangsa)
3. Luna Maya (artis Indonesia)
4. Din Beramboi (pelakon/pelawak/penyampai radio)
5. Lady Gaga (penyanyi antarabangsa)
6. Hanis Zalikha (model/blogger/pelajar)
7. Lee Min Ho (pelakon Korea)
8. Adam Lambert (penyanyi antarabangsa)
9. Datuk Siti Nurhaliza (penyanyi/ahli perniagaan)
10. Paul Tan (blogger)

Dah habis baca!  Kalau you all nak masuk blog dia pulak just click my link 'Who Do I Follow' kat tepi bawah tu...nampak tak? Ha klik la kat situ kay!


Cheers!

3 comments:

Anonymous said...

sy mmg minat dgn kak hanis

Posh Alert said...

Wah..saya pun memang ramai peminat Hanis Zalikha ni kan dah la cantik pandai n cantik sangat ;-)

Posh Alert said...

ooops sorry lupa letak "!" lepas saya pun! minat dia maksudnya ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...